Op zee (tussen Kroatie en Libie) - Reisverslag uit Zagreb, Kroatië van Johan Jasperse - WaarBenJij.nu Op zee (tussen Kroatie en Libie) - Reisverslag uit Zagreb, Kroatië van Johan Jasperse - WaarBenJij.nu

Op zee (tussen Kroatie en Libie)

Door: Johan

Blijf op de hoogte en volg Johan

23 Augustus 2009 | Kroatië, Zagreb

Heey allemaal!

Alweer bedankt voor alle reacties! Alles gaat nog steeds goed en het is nog steeds elke dag lekker weer! Het is nu zaterdagmiddag (22 aug) en we zijn net vanochtend vertrokken vanuit Rijeka!

De reis naar Rijeka begonnen we op zondag 16 aug en was 4 dagen varen. Hier kwamen we dan op donderdagochtend aan. De eerste dagen van deze reis zagen we alleen maar zee, totdat we woensdag door de straat van Messina voeren (tussen Sicilie en Italie).
Dat was echt wel mooi! Ook heb ik daar de oude PSD boten (tussen Vlissingen en Breskens) zien varen!

In Rijeka hebben we donderdag en vrijdag 2 transformators en een hoop (olie?)vaten geladen. Omdat we vrijdagmiddag bijna klaar waren met alles, vroeg ik of ik de wal op mocht, en dat mocht!

Ik ben vrijdagavond (samen met Lennard) dus in het stadje van Rijeka geweest en daar lekker op een terrasje een biertje gedronken. Verder hebben we nog wat rondgelopen door het stadje en natuurlijk ook wat foto?s gemaakt.

Het leven op zee is het inderdaad een stuk rustiger. Dan moet er veel minder (hard) gewerkt worden dan wanneer we in de haven liggen. Aan boord gaat alles ook nog steeds goed,ik zit nog steeds samen in ??n hut maar dit gaat allemaal goed. Of er binnenkort nog een hut vrijkomt weet ik niet? Maar zover ik weet in ieder geval niet.

We zijn nu onderweg naar Tripoli. Dit is ongeveer 2,5 dagen varen, dus daar zullen we maandagavond ongeveer aankomen. Dit schijnt niet echt een prettige haven (heel Libi? niet) te zijn, dus hopelijk zijn we daar snel weer weg. Daarna gaan we namelijk
naar Livorno en Marine di Carrara (Italie). Daarna is inderdaad de planning om naar Australi? te gaan, dit is ongeveer 3? weken varen. Dan moeten we inderdaad langs Somali?. Hiervoor worden wel allerlei dingen geregeld want we krijgen vlak voor het Suez kanaal (ongeveer?) namelijk militairen aan boord. Deze militairen blijven een aantal dagen aan boord en eten en slapen hier dus ook. Hiervoor worden er speciale schutters putjes aan boord gemaakt, waar de militairen achter kunnen zitten. Ook dacht ik dat we een deel voor Somali? in een groep schepen gaan varen.

Tot snel allemaal!

Groetjesssss!

Received: from GCC at Globe Wireless;
Sat, 22 Aug 2009 18:51 UTC
Message-id: 740155280

• 23 Augustus 2009 - 07:33

Alex En Godelieve:

Ha die Johan, zo te lezen was dat best een mooie reis zo van Spanje naar Kroatie en even lekker kunnen ontspannen op het terras in Rijeka
    Ik hoop trouwens dat je in de straat van Messina wel een foto heb genomen van de oude PSD schepen, ik ben reuze benieuwd hoe die er nu uit zien of heb je je kans gemist?, je gaat er straks nog twee keer doorheen als je naar livorno gaat en als je naar Port Said gaat dus doe mij een plezier en zet ze op de foto, ik zal het erg leuk vinden
    Jullie zijn nu op weg naar Libië, even 2,5 dagen een beetje rust voor je en dan in de haven er weer “lekker”tegen aan, je moet maar zo denken als je deze ### haven heb gehad dan ga je weer de goede kant op en dat is naar het terras in Livorno en Marine di Carrara ( ken deze plaats niet maar zal waarschijnlijk ook niet verkeert zijn, ze zijn bekent om hun marmer,terrassen en bier).
    Hoe is het trouwens aan boord, hebben jullie nog bier aan boord of staan jullie droog zo als de meeste schepen tegenwoordig en hoe bevalt het eten, hebben je een beetje kok, het is wel te hopen dat die een beetje goed kan koken, eigenlijk is dat altijd een van de belangrijkste mensen aan boord, als hij zijn werk niet goed doe kan je dat gelijk merken aan de sweer en als je straks 3 weken moet stomen naar Australië wordt de kok toch erg belangrijk.
    Nou Johan vaar ze en geniet van het mooie weer in de Middellandse zee en laat ook een weten waar je momenteel mee bezig bent in de MK, Heb je de leidingschema’s al gemaakt? Dat is altijd een heel karwei maar wel zeer nuttig, ik weet uit ervaring dat dit werk altijd veel tijd vergt en zeker met een zeer warme MK is het vaak afzien, overal onder en in kruipen om leidingen te volgen maar als je dat eenmaal af heb hoef je dit nooit meer zo uitgebreid te doen want bijna elk schip is in grove lijnen het zelfde.
    Goeie reis en tot mail
    Alex en Godelieve
    P.S. hoe gaat het met het wassen van je kleren? Lukt dat een beetje of heb je nu allemaal roze Tshirts?

• 23 Augustus 2009 - 09:44

Johan De W:

Ha Naamgenoot, zojuist heb ik met rooie oortjes je verslagen tot nu toe zitten lezen, want je bent bezig met wat jarenlang mijn jongensdroom was! Wat me verbaast is dat er blijkbaar voor een behoorlijk aantal mensen voortdurend lange dagen werk is in een machinekamer. Tja, er moet natuurlijk iemand aan de gashandle zitten, maar schakelen hoeft al niet eens en verder zou ik zeggen: af en toe de olie verversen en, wat Alex zegt, de leidingen eens nalopen - kortom, ik ben wel eens benieuwd wat je dan zoal doet? (gesteld dat ik dat ook kan volgen, natuurlijk)Hier in Breda klets ik bij het uilaten van onze Max wel eens met een man die ook gevaren heeft en mij liet raden wie er de machtigste man aan boord is - nu, volgens hem was dat ook al niemand minder dan de kok (hijzelf dus).
    Ik hoop voor je dat de temperatuur een beetje goed geregeld wordt aan boord en met name in de machinekamer, want wij zijn net terug van vakantie op Mallorca en daar was het op een bepaald moment wel 45 graden op ons balkonnetje!
    Nou, het alderbeste en tot lezens/schrijvens!
    Doei, Johan

• 23 Augustus 2009 - 19:00

Nel Jasperse:

Hoi Johan,
    Leuk weer iets van je te horen. Ik hoorde dat je opa je ook opgezocht heeft. Leuk hoor, tenminste ik neem aan dat je dat ook leuk vond. Dat langs somalie varen vind ik hardstikke eng. Ik hoop dat alles goed gaat, veel succes in ieder geval en ik kijk weer uit naar je volgende bericht.
    Groeten Nel